Vitt te

VITT TE – 白茶 – har inte oxiderats. Till skillnad från grönt te – som också är ooxiderat – har det vita teet inte hettats upp, utan bara torkats direkt efter skörd. Genom den skonsamma till-verkningsprocessen har det vita teet bevarat mycket av tebladets innehåll av antioxidanter och vitaminer.

Fördjupad information om Bai Hao Yinzhen.

BAI HAO YINZHEN – 白毫银针茶 – är ett vitt te från Fujianprovinsen i Kina. Det görs av enbart nyutslagna knoppar från tebuskar av sorten Da Bai. Teets engelska namn är Silver Needle.

Utseende: Spetsiga, fjuniga, ljusa knoppar.
Doft: Söt.
Smak: Mycket mild, något nötaktig.

Så här brygger du ditt
BAI HAO YINZHEN-te:

Skölj ur en tekanna med hett vatten. Använd gärna en kanna i glas så att man ser de vackra tebladen.

Lägg i 1-2 tsk te per kopp.
Häll i 2 dl vatten (ca 75 grader) per kopp.
Låt teet dra ca 1-2 min.

Teet kan bryggas 3-4 gånger. Öka tiden för varje bryggning.