Mörkt oolong te

OOLONG TE  – 烏龍茶 (trad) 乌龙茶 (modern) – är delvis oxiderat. Man kan därför säga att det ligger mellan grönt och svart te. Vid den komplicerade tillverkningen av oolong teet används stora blad som växer en bit ner på teplantan. Vid tillverkningen av oolong te avbryts oxideringen i precis rätt ögonblick genom rostning. Vill man ha ett ljust oolong te som ligger nära ett grönt rostas det relativt tidigt, medan det mörka oolong teet tillåtits oxidera så pass mycket att det närmar sig ett svart te.

Fördjupad information om Rou Gui

ROU GUI – 肉桂岩茶 – är ett mörkt oolong te från
Fujianprovinsen i Kina. Det är ett av fem
legendariska teer – de så kallade klipp-teerna – från Wuyi-bergen i provinsens nordliga delar.

Utseende: Mörka, långsmala, lätt vridna blad.
Doft: Kanel, tobak.
Smak: Rund, rostad.

Så här brygger du ditt
ROU GUI-te:

Skölj ur en liten oglaserad tekanna med hett vatten.
Lägg i 1-2 tsk te per kopp.
Häll i 2 dl varmt vatten (ca 85 grader) per kopp.
Låt teet dra ca 1-2 min.

Teet kan bryggas 4-5 gånger. Öka tiden med en minut per bryggning.

ROU GUI kan också bryggas på traditionellt Gong Fu-vis. Då används en mycket liten kanna, en större mängd te (4 tsk) och en kortare bryggtid
(10 sek). Teet kan då bryggas 7-10 gånger.