Om te

Ämnet kinesiskt te är enormt stort.

Det är under de senaste tio åren som ämnet börjat bli tillgängligt på andra språk än kinesiska, huvudsakligen på ett tiotal mycket kompetenta bloggar på engelska. Vi har valt våra teer så att de skall bli en smakintroduktion till den kinesiska tevärlden. Den blir av naturliga skäl väldigt reducerande då av de flera tusen gröna teer som odlas i Kina har vi valt ett. Av de lika många sorters oolong te har vi valt två.

För den som vill orientera sig mer så följer en länk nedan. Begreppsvärlden kan vara något förvirrande eftersom varje te förekommer under flera namn och ibland syftar ett te till en speciell tebuske, ibland ett geografiskt område och ibland en speciell process; oftast en kombination av flera aspekter. Den kinesiska tevärlden väntar fortfarande på en systematisk genomgång av alla teer motsvarande Hugh Johnsons Wine Atlas. Likaså vore det välgörande om namnen skyddades så att kopiorna på till exempel Long Jing blev färre.

Den bästa portalen in till detta kunskapsområde är enligt oss Cha Dao. Förutom innehållet finns länkar till alla relevanta håll härifrån.